Penedès, tradition och experimentlusta

Perfekt mogna Chardonnaydruvor i Penedès Perfekt mogna Chardonnaydruvor i Penedès

En timmes resväg från Barcelona ligger vinregionen Penedès.

Efter Rioja är det Spaniens största vindistrikt och dessutom produceras nästan 95 procent av all Cava, den spanska champagnen, här. Det traditionella spanska vinet är kraftigt och fatlagrat, men i vågen av de moderna tongångarna i det spanska köket har vingårdarna i Penedès också börjat ifrågasätta traditionerna. Nu produceras traditionellt Tempranillo-vin sida vid sida med vin av mer typisk europeisk typ. Dessutom experimenterar mindre vingårdar med druvsorter som i princip dog ut i den stora vindöden vid förra sekelskiftet, enstaka rankor man har hittat på gamla övergivna vingårdar. Resultatet är att man nu kan få smaka viner ingen har druckit på hundra år.

Det nya tänkandet går igen i allt, från själva vinerna till etiketterna på flaskorna. Vid sidan av klassiska bilder på slott och text i gotiska bokstäver finns nu flaskor med motiv inspirerade av Kataloniens främsta modernister, till exempel Miró och Dalí. Arbetsglädjen och experimentlustan genomsyrar hela produktionen.

 

Att besöka Penedès är också en skönhetsupplevelse. Här finns den röda spanska jorden som genombryts av gröna vinodlingar och svarta lundar av olivträd. Ni kan välja att besöka stora gårdar som Torres för en proffsig guidning och handla i den vackra och välförsedda gårdsbutiken, eller kanske stanna till på någon mindre gård och få en personlig visning, ofta av någon från familjen. I båda fallen får ni prova vin av högsta kvalitet. Givetvis bör ni passa på att äta på den katalanska landsbygden, antingen på ett litet värdshus med lokala specialiteter eller på någon av de riktiga gourmetrestauranger som finns i området.