Priorat

Utsikt från byn Gratallops i Priorat, med Montsantbergen i fonden Utsikt från byn Gratallops i Priorat, med Montsantbergen i fonden

Priorat är en dalgång, omgiven från tre håll av den höga bergskedjan Montsant cirka 15 mil inåt landet från Barcelona. Det är en ogästvänlig trakt. Solstekt på sommaren och häpnadsväckande kall på vintern med temperaturer ned mot fem minusgrader. Marken är täckt av Licorella, stora bitar röd och svart skiffer som utgör en del av hemligheten bakom områdets enastående viner. Det är svårt att förstå hur nånting kan välja att växa här. Vinrankorna är mycket gamla, åldern i kombination med det hårda livet de lever gör skördarna extremt små. Ibland så låga som 200 gram per ranka, jämfört med det dryga kilot som en ung, frisk ranka på en mindre ogästvänlig plats kan producera. Odlingen sker på terrasser och enda hjälpmedlet är ofta en åsna. Maskiner går inte att använda och skulle knappast tillföra nåt av ekonomiskt värde.

 

Länge fick trakten sköta sig själv. Vinstockarna blev äldre och äldre eftersom nyplanteringar i skifferstenen är mycket arbetskrävande och vanskligt. Man gjorde sitt enkla och alkoholstarka vin som man alltid gjort och drack det själv. Turister hittade aldrig hit, inte ens av misstag. I slutet av sjuttiotalet hände något. Några av traktens söner, bland dom René Barbier som sålt vinetiketten döpt efter honom själv till jätten Freixenet, insåg potentialen som fanns i Priorat, om man moderniserade tillverkningen och satsade på kvalitet. Tio år senare slog vinerna ned som en bomb i vinvärlden. Inte ens odlarna själva hade vågat hoppats på en sån komplexitet, kraft och koncentration. Fler odlare sökte sig till trakten, främst de som redan hade lyckats bra i Penedès och övriga Katalonien. Med sig tog de kunskap och kapital.

 

Nu är Priorat Spaniens exklusivaste kvalitetsregion, den enda utöver Rioja som fått den högsta klassificeringen D.O.C., Denominación de Origen Calificada, likaväl som den katalanska motsvarigheten D.O.Q.

 

Eftersom råvaran blir så dyr hanteras den mycket varsamt. Det är svårt att hitta medelmåttiga eller dåliga viner i Priorat. Vingårdarna är små och drivs ofta som kooperativ. Av de viner som ibland kan hittas i Systembolagets beställningssortiment dominerar Costers del Siurana, en vingård som paradoxalt nog är både en av Priorats allra största producenter och en mycket liten gård internationellt sett. De flesta gårdarna i Priorat kommer inte i närheten av att producera de volymer som behövs för att komma in på Systembolagets hyllor.

 

Maten är förstklassig. I små byar hittar man ofta minst en riktigt bra restaurang med nyskapande och spännande katalansk mat, ofta finns det provsmakningsmenyer där kocken har komponerat fyra eller fem smårätter och valt ett passande vin till varje rätt. Dessutom finns det många värdshus med traditionella menyer.