Det spanska köket

Den spanska maten ligger i vägen för alla sevärdheter. Försöker man ta sig till Sagrada Familia i Barcelona eller Pradomuseet i Madrid kan man vara säker på att man lockas iväg av några tapas eller lite skinka och snart glömmer vart man var på väg.

 

Spanien har inte en matkultur utan flera. Äter man på en liten bodega bland vingårdsarbetare på landsbygden får man det rustika, lantliga köket. Här finns linssoppor med sidfläsk, kraftiga grytor med oxkött kokt i vin och rejäla efterrätter. Mat som gör att man utnyttjar siestan till att ligga som en mätt och nöjd boaorm.

 

Raka motsatsen till denna klassiska arbetarmat hittar man på finkrogarna i storstäderna. Det som började som "det nya katalanska köket" har nu fått tronpretendenter från Galicien, Baskien och andra spanska regioner. Det moderna köket har halsbrytande kombinationer och total respektlöshet för traditioner. Här är det elegant, vällagat, påkostat och hyllat världen över.

 

Oavsett vilken inriktning köket har så har de spanska kockarna ett svårmissat smashläge, råvarorna. Den långa kustlinjen gör att man alltid har tillgång till fisk och skaldjur och traditionerna inom djurhållningen gör att världens bästa nöt- och fläskkött produceras här. Som en liten känga till Italien kan nämnas att Toscanas främste slaktare, den fanatiske lokalpatrioten Signore Dario Cecchini, köper sitt kött från Costa Brava i norra Spanien. Han menar att det bara är där man behandlar djuren som man tidigare gjorde i Italien.

 

Grisarna förtjänar sitt eget kapitel. Den fantastiska lufttorkade skinkan görs av grisar av rasen Pata Negra, en gammal ras som tillåts ströva runt halvvilda och mumsa på ekollon. Jabugo-skinkan har en tydlig och distinkt nötsmak på grund av dieten. Den finaste skinkan, benämnd "5J" är fullständigt makalöst god och lika dyr, hos slaktaren får man ett litet kuvert som får plats i innerfickan och det känns som man har varit hos juveleraren.

Tack och lov så är Spanien inte bara fine dining. Även vanliga spanjorer är intresserade av mat och varje stadsdel har sin egen saluhall, totalt 43 stycken bara i Barcelona. Att smita in i en saluhall vid lunchtid och äta dagens fångst vid en fiskdisk är en upplevelse, allt är pinfärskt och serverat med en kärv artighet i stojandet och kommersen. Hos slaktaren finns nästan alltid ett litet bord och ett par pallar längst in i lokalen bland kartonger med olivolja och specerier. Här kan man pusta ut från gatulivet och mumsa på lite charkuterier nedsköljda med ett enkelt rödvin.

 

Med en liten smula mod och fördomsfrihet kan man i Spanien få sitt livs bästa matupplevelse. Artigt, effektivt och snobbigt på någon av lyxkrogarna eller någon lokal specialitet tillagad av mamma och serverad av pappa, ofta en man med "ett ansikte som av få vänner" som man säger om grinollar i Spanien.

Hursomhelst en verklig fest för alla sinnen.

 

Välkomna!

Peka